18 Kasım 2009 Çarşamba

GÜMRÜKTE GDO CAMBAZLIĞI

Tüketici Dernekleri Federasyonu, gümrüklerden geçen mallara yapılan denetimlerde GDO'suz olduğu iddia edilen bazı malların GDO'lu olduğunun tespit edildiğine dikkat çekerek, "İthalatçıların foyası meydana çıktı" açıklamasını yaptı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çetin, gümrüklerde, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) denetimi için alınan gıda numunelerinin ilk ıo'unun 4'ünde GDO çıkmasıyla ithalatçıların foyasının da meydana çıktığını ifade etti.

Çetin, "Ağırlığı Cargill ve Montana olmak üzere birkaç firmanın 'GDO'suz' diye ithal ettiği gıdaların yarısının GDO'lu olduğu tespit edilmiş oldu" dedi. Gümrüklerde yapılan tespitlerin durumun vahametini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Çetin, "Gıda ve tohum ithalatçıları gümrüklerde yıllarca yalan beyan vererek GDO'lu gıdaları içeri sokmuş ve halka gizlice yedirmiştir. Ülke gerek gıda gerekse GDO'lu tarım konusunda tam bir 'yolgeçen hanı'na çevrilmiştir" diye konuştu.

'GDO UYGULAMASI İNSANLIK SUÇUDUR'

GDO'lu gıdaların son derece riskli olduğunu vurgulayan Çetin, şunları kaydetti: "Söz konusu ürünlerin tam olarak güvenli gıdalar olduğu bağımsız bilim otoritelerince ispadanmadığı sürece tüketilmesinin sağlanması insanlık suçudur. Tarım alanında ise durum daha da vahimdir. GDO'lu gıdalar bir kez ürün vermekte ve tohum yönünden kesin bir dışa bağımlılık yaratmaktadır. Ayrıca GDO'lu tohumu kullanan çiftçi, ilacını GDO şirketinden almak zorundadır.
Yurtta GDO üretim ve tüketiminin önünü açan yönetmelik, çeşitli illerde yapılan gösterilerle protesto edilmişti.

GDO'lu tohumlar ile yapılacak tarımsal üretim, Türkiye'nin tarımının kaderini değiştirecektir" AKP Hükümeti'nin uluslararası gıda tekellerinin karı için ülke geleceğini ve ülkemizin biyo çeşitliliğini ve tüketicilerin yaşamlarını riske attığını ifade eden Çetin, "Ulusal Güvenlik Yasası bir an önce çıkarılmalı, yönetmelik geri çekilmelidir.

GDO'lu gıdaların ithalatı, ihracatı, işlenmesi ve üretimi kesinlikle yasaklanmalıdır" dedi.

16.11.2009 Birgün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder