18 Kasım 2009 Çarşamba

ÇİFTÇİLER DE GDO YÖNETMELİĞİNE İTİRAZ ETTİ

Çiftçiler, yönetmelikle izin verilen Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)'lu yemlerle beslenen hayvanların dışkılarının gübre olarak kullanılması halinde GDO'nun tarımsal üretime de bulaşacağını savundular.

GDO yönetmeliğine ilişkin uzmanlardan ve kamuoyundan gelen tepkilere çiftçilerin itirazı da eklendi. Çiftçi Sendikaları Konfederasyonun (ÇiftçiSen) ardından İzmir Çiftçi Örgütleri Güç Birliği Platformu ( ÇİFTÇİPLAT) da bugün basın açıklaması yaptı.

ÇiftçiSen yaptığı basın açıklamasında, GDO'lu ürünlerin hayvan yeminde serbest bırakılması sonucu, GDO'lu yemle beslenen hayvanların süt, et, yumurta, peynir gibi ürünleri hiçbir uyarı olmaksızın tüketiciye ulaşacağını belirtti.

GDO'lu ürün üretimi yerine bilge köylü tarımı savunan Çiftçi Sen, GDO'ların üreticilerin de, tüketicilerin de, doğanın da mezarını kazacağını söyledi.

İzmir Köy-Koop ve bağlı kooperatifler, İzmir Hay-Koop ve bağlı kooperatifler, İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştirici Birliği, Foça Süt Üreticileri Birliği, Ödemiş Süt Üreticileri Birliği, Tire Süt Kooperatifi, Menderes Örtüaltı Sebze Üreticileri Birliği, Tire Ziraat Odası, İzmir Veteriner Hekimler Odası'nın biraraya gelerek oluşturdukları İzmir Çiftçi Örgütleri Güç Birliği Platformu ise GDO'nun üretimine de, tüketimine de, ithalatına da karşı olduklarını açıkladılar.

Platformun dönem sözcüsü olan Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, GDO'lu yemlerle beslenen hayvanların ve ürünlerinin de GDO'lu sayılması ve dolayısıyla etiketlenmesine ilişkin hiçbir maddenin yönetmelikte yer almaması da insan sağlığının hiçe sayıldığının en büyük göstergelerinden biridir" dedi.

İkbal POLAT
polat@bianet.org
İstanbul - BİA Haber Merkezi
17 Kasım 2009, Salı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder