21 Kasım 2009 Cumartesi

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ, GDO'LU ÜRÜNLERİN ÖNÜ AÇILDI

Tarım bakanlığı, insan sağlığı için risk taşıdığı belirtilen GDO'lu ürünlerin denetimini sağlayan yönetmeliği değiştirdi; yönetmelik öncesinde kontrol belgesi alanların Mart 2010'a kadar ithalata devam etmesinin önünü açtı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, genetiği değiştirilmiş organizmaların denetimiyle ilgili çıkardığı yönetmelikte değişiklik yaptı.

Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle, yönetmelik çıkmadan önce ön kontrol belgesi alan ürünler 1 Mart 2010'a kadar ayrıca denetlenmeden Türkiye'ye girebilecek.

Bir diğer değişiklik, yönetmelikte yer alan ve ürün içinde kabul edilen GDO sınırını belirleyen binde 9 oranının kaldırılmış olması. Ekoloji Kolektifi'nden avukat Emre Baturay Altınok'a göre, böylelikle denetimle ilgili hiçbir standart kalmadı.

Tüketici açısından olumlu bir gelişmeyse, ürülerin "GDO içermiyor" şeklinde etiketlenebilmesinin, dolayısıyla da vatandaşların satın aldıkları ürünün içeriğini bilebilmesinin önü açıldı.

Bakanlığın 26 Ekim'de yönetmeliği yayınlamasının ardından, ürün taşıyan gemiler analizler için bekletilmeye, GDO'lu çıkanlarsa geri çevrilmeye başlanmıştı. Özellikle Türkiye'ye yılda 1 milyar dolardan fazla tutarda GDO'lu yem ve mısır ithal eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarım yetkilileri duruma tepki göstermişti.

GDO'ların insan sağlığı ve doğa açısından risk taşıdığını söyleyen uzmanlar, yönetmeliği olumlu karşılamış fakat Türkiye'nin tarımsal açıdan kendine yetebileceğini, GDO ithalatının tamamen yasaklanması gerektiğini belirtmişti.

Ucuza ve endüstriyel ölçekte imal edilebilen GDO'nun açlığa karşı çözüm sunabileceğini, ayrıca sağlık riski taşımadığını öne sürenlerse yönetmeliğin getirdiği kısıtlamalara karşı çıkmış; ithalatçı beyanının yeterli olduğunu öne sürmüştü. Yönetmelikle birlikte, yem fiyatlarının, dılayısıyla da gıda fiyatlarının artacağını vurgulamıştı.

İkbal POLAT
polat@bianet.org
İstanbul - BİA Haber Merkezi
20 Kasım 2009, Cuma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder