23 Temmuz 2009 Perşembe

CHP'Lİ VEKİL GDO'LARI SORDU

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalarla (GDO) ilgili yapılan çalışmaları ve GDO'lu ürünlerin ithal edilip edilmediğini sordu.

Ergin, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, GDO'lu ürünlerin üretildiği ve tüketildiği ülkelerde ''başta sağlık olmak üzere, değişik çevresel ve sosyo-ekonomik riskler oluşturduğunun çeşitli bilimsel araştırmalarla ortaya konulduğunu'' kaydetti.

Türkiye'ye GDO'lu tohum ya da ürün ithalatının serbest olup olmadığını soran Ergin, yasak ise hangi yasanın hangi madde ya da maddelerinin GDO'lu bitki, tohum ya da ürünün ithalatını yasakladığını öğrenmek istedi.

Ergin, ''Hangi illerde ve kaç adet GDO analizi yapabilen laboratuvar vardır ve bu laboratuvarlarda GDO analizi yapılmakta mıdır?'' dedi.

Ergin, önergesinde şu soruları kaydetti:

''Bugüne kadar hangi ürün ya da ürünlerin ithalatına, yapılan laboratuvar analizi sonucunda GDO'lu oldukları anlaşıldığı için izin verilmemiştir?

İthal edilen mısır, soya, pamuk ve kolzanın GDO'lu olup olmadığını anlamak için laboratuvar analizi yapılmıyorsa, tükettiğimiz bu ürünlerin GDO'lu olup olmadığını nereden bileceğiz? Eğer analiz yapılmıyorsa, GDO'lu bitki ithalatının yasak olması bir anlam ifade ediyor mu?

GDO'lu bitkilerle ilgili olarak 1998-1999 yıllarında Harran, Akdeniz, Çukurova, Niğde Araştırma Enstitülerinin, 1999 yılında Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünün yaptığı pamuk, mısır ve patates alan denemelerinde hangi sonuçlar alındı, alınan sonuçlar kamuoyuna neden açıklanmadı, bu denemeler ne için sürdürülmedi?

Bakanlığınızın hazırladığı Ulusal Biyogüvenlik Yasa Tasarısı AB mevzuatına uygunluk göstermemektedir. Hazırlanan yasa tasarısına göre, AB Biyogüvenlik Otoritesi'nin üretimine izin vermediği örneğin GDO'lu soya ülkemizde üretilebilecektir. Her konuda AB mevzuatına uyum göstermeye çalışan Bakanlığınız bu konuda neden farklı bir mevzuat düzenlemesine gitmektedir? Yoksa bu düzenleme Türkiye Tohumcular Birliği istediği için mi böyle olmaktadır?

İlgili Bakan olarak, 'Türkiye'ye GDO'lu ürün girmiyor', 'Türk halkına GDO'lu ürün yedirmiyoruz' diyebiliyor musunuz?''

Kaynak: Gerçek Gündem / A.A. 22.7.2009
http://www.gercekgundem.com/?p=206738

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder