7 Kasım 2010 Pazar

Türkiye'nin GDO gerçeği


Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Biyogüvenlik Kanununa dayanılarak 13 Ağustos'ta çıkartılan yönetmelikle GDO'lu ürünlerin ülkeye girişine izin verildiğini iddia ederek, ''Türkiye GDO'lu ürün ithalat merkezine dönüşüyor, aynı ürünleri üretecek üretici ve sanayici cezalandırılıyor'' dedi.

Günaydın, Ziraat Mühendisleri Odası genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Biyogüvenlik Kanunu'na dayanılarak 13 Ağustos'ta çıkartılan GDO'lu ürünler yönetmeliği ve Türkiye'deki buğday üretimini değerlendirdi.

GDO'lu ürünlere ilişkin ilk yönetmeliğin Ekim 2009 yılında çıkarıldığını ve 6 ay içinde 3 kez değişikliğe uğradığını hatırlatan Günaydın, yönetmeliklerle GDO ürünlerin bilimsel komite aracılığıyla denetlenmesinin düzenlendiğini bildirdi.

Günaydın, bilimsel komitelerin kararlarına dayanak gösterdiği Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi kararlarının Avrupa yurttaşları ve bilim insanları tarafından sorgulandığını anlattı.

GDO'ya hayır platformu olarak bilimsel komite kararlarının iptali için yasal girişim başlatacaklarını açıklayan Günaydın şöyle dedi:

''Türkiye GDO'lu ürün ithalat merkezine dönüşüyor. Türkiye'de aynı ürünleri üretecek üretici ve sanayici cezalandırılıyor. Lobilerin komiteleri varsa, halkın mühendisleri, avukatları, bilim ve meslek insanları var''

Günaydın bir gazetecinin sorusu üzerine, isteyen firmaların ''ürünümüzde GDO yoktur'' ibaresini ürününe yazabileceğini, GDO'lu olan ürünlerin eşik değeri ne olursa olsun etiketle belirtilmesi gerektiğini kaydetti.

BUĞDAY'DAKİ HIZLI FİYAT ARTIŞI
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, buğday fiyatlarındaki artışa da değinerek, artışın petrol krizinden bu yana görülen en büyük artış olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin ekili alanlarının yüzde 70'inin tahılla kaplı olduğunu hatırlatan Günaydın, kalabalık ve dinamik nüfus yapısına karşın üretimdeki yapısal sorunlar nedeniyle Türkiye'nin, buğdayda net ithalatçı konuma sürüklendiğini söyledi.

Günaydın, Türkiye'de yükselen buğday ithalatının un ihracat edilmesiyle açıklanamayacağını savunurken, buğday ithalatına karşı verimliliğin arttırılmasını, sulama ve AR-GE yatırımlarına hız verilmesini önerdi.

Sabah gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder