8 Kasım 2010 Pazartesi

ABD, GDO ve İlaç Şirketleri İçin Türkiye´den Kolaylık İstedi

Türkiye tarafını Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve dış ticaretten sorumlu Zafer Çağlayan’ın, ABD tarafını ise Ticaret Temsilcisi Ron Kirk ve ABD Ticaret Bakanı Gary Locke’un temsil ettiği toplantı sonrası Amerikan-Türk İş Konseyi’nin kurulduğu resmen açıklandı.

İki ülke arasında ekonomik ve ticari işbirliğini artırmaya yönelik çeşitli konuların ele alındığı heyetlerarası görüşmelerde, fikri mülkiyet haklarının korunması konusunda yeni bir çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı.

TÜRKİYE PAZARA GİRİŞ İSTEDİ

ABD heyetinin görüşmelerde Türkiye’nin genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) konusundaki yeni yönetmeliği ve Türkiye’ye ilaç satan şirketlerin Sağlık Bakanlığı yetkililerince yerinde denetlenmesi konusunu gündeme getirdiği ve bu konuda bazı kolaylıklar istediği belirtildi. Türkiye ise özellikle Bursa siyah inciri ve nar gibi bazı tarım ürünlerinin ABD pazarına girişi önündeki engellerin kaldırılması konusunu masaya getirdi. Türk tarafı iş konseyinin ilk toplantısının kasım-aralık ayında Türkiye’de yapılmasını önerdi. Locke, niçin yeni bir iş konseyine ihtiyaç duyulduğu sorusuna, “Fazladan mekanizma kurmanın bir sakıncası yok. Bu iş konseyi spesifik sektörlere odaklanacak ve hükümetlere tavsiyelerde bulunacak” yanıtını verdi.

Milliyet –

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder