22 Kasım 2010 Pazartesi

KÜÇÜK ÇİFTÇİLERİN BİYOLOJİK ÇEŞİT KRİZİNE DAİR ÇÖZÜMLERİ

Dünyanın pek çok farklı yerinden Uluslar arası Çiftçi hareketi La Via Campesina üyesi küçük çiftçiler Japonya Nagoya’da yapılacak Biyoçeşitlilik Sözleşmesi Konferansına katılacaklar. Dünyadaki milyonlarca küçük çiftçiyi ve çiftçi ailesini temsil edecekler.

Süreci izleyen Canada Ulusal Çiftçiler Birliği üyesi Collen Ross, “ konferans bünyesinde yapılan çalışma gruplarında yürüyen pek çok tartışma bizleri hayal kırıklığına uğrattı örneğin sürdürülebilir biyo yakıtlar. Bizlerin agro yakıt dediğimiz ürünler sürdürülebilir olamaz, yenilenebilir enerji kaynağı teşkil etmez. Bu iklim değişikliği için gerçek bir çözüm olamaz ya da çiftçiler, yerliler ya da yerel halklar için bir yarar sağlamaz ancak sadece tarım ticaret sektörünün daha fazla para kazanmasını sağlayacak bir yol sunar” dedi.

Güney ülkelerindeki pek çok küçük çiftçi agro yakıt plantasyonu nedeniyle yoksunluk ve iflasla karşı karşıya. Monokültür plantasyonu nedeniyle biyoçeşitliliklerini kaybettiler ve topraklarını ve arazilerini kaybettiler. Açlık ve yoksulluk kırsalda heryere yayıldı. Daha kötüsü, agroetonol ve agrodizel iklim krizini çözmediği gibi sorunu daha da tırmandırıyor.

Hikaye bize küçük çiftçilerin ve yerli halkların topraklarını savunduklarını ve ekolojik tarım yoluyla biyoçeşitliliklerini savunduklarını gösteriyor. Bu nedenle Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin Taraflar Toplantısı (COP) sürdürülebilir aile çiftçiliği tarımının önemini anlatamayacak ancak onu etkin biçimde destekleyebilecek. Bu desteklerden biri Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin başlıca başarılarından biri olarak biyoçeşitliliğin korunması konusunda verdikleri destek.

Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin bu 10. Taraflar ToplantısındaLa Via Campesine çiftçilerinin talepleri şunlardır:

-Agroyakıt plantasyonu konusunda yaşanan genişleme bitirilsin ve agro yakıt tüketimi azaltılsın! Sürdürülebilir bio yakıt yoktur.

-her bir ticarileş üründe ürünün biyolojik kaynağınınn menşei zorunlu bilgi olarak yer alsın.

-“Genetik olarak sınırlandırılmış teknolojiler” arasında terminatör ve transgenik tohumlar zorunlu olarak yer almalı.

-Yaşayan organizmalar üzerinde, parçlarında ve türevlerinde patent kurulması yasaklansın ve bu ürünler üzerindeki her tür mevcut mülkiyet hakkı iptal edilsin;

-Biyolojik kaynaklar konusunda bilgi edinme ve uygulama esnasında yerel halkların ve yerlilerin ön muvafakatının alınması şartı kullanılmalı.

-Biyoçeşitlilik ve iklim değişikliği konusunda piyasa mekanizmaları çözümleri uygulanmasın.

yer: Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Basın Konferans Odası, Bina F3 , Nagoya Kongre Merkezi, Nagoya Japonya

Tarih : 27 EKİM 2010

konuşmacılar:

Ayumi Kinezuka (Nouminren’den genç bir çiftçi, Japonya La Via Campesina üyesi )

Colleen Ross ( Ulusal Çiftçi Birliği’nden ekolojiktarım yapan kadın bir çiftçi, Kanada La Via Campesina üyesi )

Marciano (Küçük Çiftçiler Kooperatifi’nden çiftçi, Brezilya La Via Campesina üyesi )

via campesina basın duyurusundan Ekoloji Kolektifi tarafından çevrilmiştir.

Kaynak : Ekolojistler.org -26 Ekim 2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder