3 Ağustos 2009 Pazartesi

ÇEVRECİLER, GDO KARŞITI MİTİNGE HAZIRLANIYOR

Batı Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Doğu Akdeniz Çevre Platformu temsilcileri, TÜRÇEP'in olağan Temsilciler Meclisi toplantısı'nda biraraya gedi. Toplantıda çevre sorunlarına ilişkin ortak sonuç bildirgesi yayımlandı.

Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) ’in olağan Temsilciler Meclisi toplantısı, 25 -26 Temmuz 2009 günleri Ankara' da gerçekleştirildi.

Batı Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Doğu Akdeniz Çevre Platformu temsilcilerinin katıldığı toplantıda çevre sorunlarına ilişkin gündemdeki sorunlar görüşüldü. İki gün süren toplantıda TÜRÇEP görüşlerinin yayımlanan bir bildiri ile kamuoyuna duyuruldu. Toplantıdan miting kararı çıkarken Doğu Karadeniz'de yaşanan sel felaketine de önemle değinildi.

Doğu Karadeniz

TÜRÇEP toplantısında geçtiğimiz günlerde önce Artvin, Ordu, Zonguldak ve daha sonra da Giresun’da yaşanan su baskınlarıyla ilgili olarak, "kamuoyuna aktarıldığının aksine ‘doğal olmayan’ sel felaketleriyle, Karadeniz sahiline ve doğasına onarılmaz zarar veren sahil yolu bir kez daha Karadeniz insanının felaketi olmuştur. Nisan 2007’de başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açılan sahil yolu konusunda bir çok uzman gelecekte yaşanacakları dile getirmişlerdi" denildi.

GDO'lu tohumlar

TBMM‘ye sunularak yasalaştırılması planlanan “Ulusal Biyogüvenlik Yasası” Yasa Taslağı’nda genetiği değiştirilmiş ürünlerin ve tohumların ithaline geniş yer veren platformda, "Tüketilmesi durumunda insan ve çevre sağlığını olumsuz etkileyeceği bilim insanlarınca kabul edilmiş olan GDO’ lu ürünlerin ülkemize serbestçe ve kontrolsüz girişinin gelecekte ne tür sağlık ve çevre sorunlarına yol açacağı bilinmemektedir. Bu nedenle yasa tasarısına karşı çıkmanın ve konuya ilişkin halkımızı bilgilendirmenin çevre korumacılar olarak sorumluluğumuz olduğunun bilincindeyiz. Bu bilinçle Türkiye Çevre Platformu olarak bu alanda yıllardır mücadele eden ‘GDO’ ya Hayır Platformu’ nun desteklenmesi kararı alınmıştır" vurgulandı.

TÜRÇEP ayrıca, 19 Eylül 2009 tarihinde ise GDO’ ya Hayır Platform bir değerlendirme toplantısı düzenleyecek. GDO’ ya Hayır Platformu’nun düzenlemiş olduğu imza kampanyasına katkı koymayı da kararlaştıran TÜRÇEP 17 Ekim 2009 tarihinde Ankara’da yapılacak GDO karşıtı mitinge katılma kararı aldı.

Gaye KAYA
Kaynak: Cumhuriyet 2 Ağustos 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder