18 Temmuz 2009 Cumartesi

HÜKÜMET GDO’LARI YASALLAŞTIRIYOR!

GDO'ya Hayır Platformu bileşenleri, hükümet sözcüsü Cemil Çiçek'in genetiği değiştirilmiş bitkilerin ekimine izin verileceğini açıklaması üzerine, kararı protesto etmek için bir araya geldi. Makine Mühendisleri Odası İstanbul şubesinde yapılan toplantıda platform adına basın açıklamasını okuyan Türk Tabipler Birliği GDO'ya Hayır Platformu temsilcisi Prof. Dr Kenan Demirkol, "Sayın Bakan genetiği değiştirilmiş organizmaların ithalat yoluyla zaten ülkemize girdiğini o yüzden ülkemizde üretilmesinin bir sorun oluşturmayacağını dile getirdi. Bizler, insanımızın sağlığı için son derece sakıncalı olan bu ürünlerin ithalini önlemek için tedbirler alıyoruz demesini beklerken, zaten ülkemize bu zehirler giriyor o halde ülkemizde üretilmesinde de zarar yok gibi bir yönetim zaafı gösteriliyor" dedi.

Demirkol, GDO'lu ürünlerin yasallaşması taslağını Hükümetten TTB ve Ziraat Mühendisleri Odası adına alarak bilimsel rapor sunma isteklerinin her seferinde geri çevrildiğini ifade etti.

ANTİBİYOTİĞE DİRENÇ

Genetiği değiştirilmiş bitkileri yediğimizde yapay olarak bitkiye yerleştirilmiş olan geni de yediğimizi belirten Demirkol, bu genin ve kimyasalın insanda bağışıklık sistemini bozduğunu söyledi. Ayrıca Demirkol, bu genlerin insanlarda çeşitli antibiyotiklere karşı direnç oluşturduğunu, bu nedenle hastalık olduğunda insanın tedavi olmasının güç olduğunu söyledi.

Biyoteknolojinin devlet elinde olması gerekirken şirketlerin elinde olduğunu ifade eden Demirkol, ABD'nin, üretilen besinlerin GDO'lu ürün olduğunu belirten damgaları vurmamaları yönünde şirketlere baskı yaptığını söyledi. Demirkol, bunun da neoliberalizmde insanın değil sermeyenin önemli olduğunu açıkça gösterdiğini ifade etti. Açıklamada son olarak, “Elimizde GDO'ların sağlık sakıncalarını kanıtlayan bunca bilimsel yayın varken bunları göz ardı edip, ulusal biyogüvenlik yasasını tohum şirketlrini mutlu edecek şekilde çıkartmak, toplum sağlığı ile oynamaktır! Buna kimsenin gücü yetmez" denildi.

Hande Gülen

Kaynak: BİRGÜN GAZETESİ 17.7.2009
http://www.birgun.net/life_index.php?news_code=1247820227&year=2009&month=07&day=17

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder