10 Temmuz 2009 Cuma

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER İNCELENSİN

Gıda Mühendisleri Odası bu tarz ürünlerin dış alımının yapılmaması ve üretilmemesi gerektiği açıkladı.

Gıda Mühendisleri Odasından yapılan açıklamada, genetiği değiştirilmiş gıdaların insan sağlığına olumsuz bir etkisi olmadığı kanıtlanıncaya kadar üretilmemesi, dış alımının yapılmaması gerektiği bildirildi.

Odadan yapılan yazılı açıklamada, Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) yer aldığı gıdaların, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yoğun tartışmalara neden olduğunu anımsatıldı.

Doğal süreçlerde eşleşemeyen canlıların eşleştirilerek, doğada olmayan hibritlerin oluşturulmasının bugün ve gelecekte insan sağlığına ne tür etkileri olacağının bilinmediğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''İnsan sağlığına olan risklerinin henüz belirlenememiş olması, çevreyi ve ekolojik dengeyi tehdit etmesi ve en önemlisi gıda güvencesi konusunda ciddi tehditler oluşturması, GDO'lu ürünler konusunda kuşkuları giderek artırmaktadır. Genetiği değiştirilmiş gıdaların insan sağlığına olumsuz bir etkisi olmadığı kanıtlanıncaya kadar bu tür ürünlerin üretilmemesi, dış alımının yapılmaması gerekir.''

Türkiye'de gıda güvenliği alanında yaşanan sorunlardan birinin de, ''GDO'lu ürünlerin kayıt dışı üretimi ve kayıt dışı yoldan ülkeye girmesi'' olduğu belirtilen açıklamada, bu sorunların yaşanmasında mevzuat yokluğunun büyük payı olduğu ifade edildi.

Açıklamada, bu çerçevede, çıkarılacak Biyogüvenlik Yasasının GDO'lu ürünlerin üretimini onaylayan bir mevzuat değil, bu ürünlerin üretimini engelleyecek, dış alımını kontrol altına alacak, gerekli etiketlemeyi sağlayacak, halk sağlığını ve toplum yararını gözetecek şekilde olması gerektiği kaydedildi.

Kaynak: HABERTÜRK 9.7.2009
http://www.haberturk.com/ekonomi/haber/158000-Genetigi-degistirilmis-urunler-incelensin.aspx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder