13 Temmuz 2009 Pazartesi

GDO YASASI İTHALATI KONTROL ALTINA ALMALI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) karşı endişelerin ortadan kaldırılıncaya kadar bu tür tohumlarla yapılacak bir üretime izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Bayraktar, dün düzenlediği basın toplantısında, edindikleri bilgilere göre taslak ile GDO ve ürünleri konusunda tüm faaliyetlerin tek bir kanun altında düzenlenmek istendiğini ifade eden Bayraktar, kanunun öngördüğü düzenlemelerle ilgili hususların Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından tek elden yürütülmesinin planlandığını belirtti. Bayraktar, söz konusu taslağa göre, modern biyoteknoloji ve ürünleri ile ilgili her türlü faaliyetin de izne tabii olacağının öngörüldüğünü ifade etti. Taslağa göre, Biyogüvenlik Kurulu'nun kurulmasının öngörüldüğünü, bilimsel görüş oluşturmak üzere Bilimsel Danışma Kurulu'nun oluşturulacağını anlatan Bayraktar, "Biyogüvenlik Kurulu'nun üyeleri kamu yetkililerinden oluşacaktır. Bilimsel Danışma Kurulu'nun üyeleri de yine Bakanlık tarafından seçilecektir. Bunun yerine AB'de olan EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu) gibi bağımsız bir bilim kurulunun oluşturulması daha uygun olacaktır" dedi.

Bayraktar, GDO'lu ürünlerle ilgili son karar mercinin Bakanlar Kurulu olsa da yetkilerin tek bir bürokratik mercide toplanmasının, GDO'larla ilgili verilecek kararlarda müdahale endişesine yol açacağını söyledi.

Türkiye'de yürürlükte olan mevzuatın GDO'ları içermemesi nedeniyle yasal bir boşluğun söz konusu olduğunu belirten Bayraktar, hali hazırda GDO'lu ürünlerin ülkeye girdiğini, bu durumda biyogüvenliğin acilen sağlanması gerektiğini kaydetti. Bayraktar "Biyogüvenlik yasası GDO'ları yasallaştırmanın aracı olarak değil, GDO'lu ürün ithalatını kontrol altına alacak, halkın sağlığını ve toplumun yararını gözetecek şekilde çıkartılmalı; yasal düzenlemeler acilen tamamlanmalıdır" dedi.

Kaynak: 13.07.2009 | Anadolu Ajansı | Haber
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=125944

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder