26 Aralık 2011 Pazartesi

GDO'LU MISIR İTHALATI DURDURULMALI

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Biyogüvenlik Kurulu'nun yem maksadıyla kullanılmak üzere 13 çeşit GDO'lu mısırın ithalatına izin verdiğini belirterek, "Verilen karar, hayvan yemi için de olsa tüketici bundan bir şekilde etkilenecektir. Bir an önce bu karar gözden geçirilmeli" dedi.

Biyogüvenlik Kurulu'nun GDO'lu mısır ithalatına izin vermesine tüketiciler tepki gösterdi. TÜDEF Genel Başkanı Yılmaz, bu yemle beslenen hayvanların etinden, sütünden, yumurtasından insanların da besleneceğini ifade ederek, tüketicinin risk altında kaldığını vurguladı. Yılmaz, "Her ne kadar 'insan hayatı üzerinde olumsuz etkisi olmaz' diyen bilim adamlarının görüşü bulunsa da, risk altına giren tüketicidir. Biyogüvenlik Kurulu'nun bilimsel komitelere hazırlattığı sosyo-ekonomik değerlendirme raporlarında 'GDO'ların sindirim sisteminde hazmedilemeyip, hücrelere kadar taşınabildiği, marketlerden alınan süt örneklerinde GDO'lu yemlere rastlandığı, pastörize işleminin dahi bu DNA'yı yok edemediği belirtiliyor. Dolayısıyla GDO'lu ürünlerin sağlık riski oluşturabileceğine dikkat çekiliyor" diye konuştu.

"DÜNYANIN YÜZDE 70'İ GDO'SUZ MISIR KULLANIYOR"

Biyogüvenlik Kurulu kararı ile bilimsel komitelerin görüşleri arasında çelişki olduğuna işaret eden Yılmaz, "Kurul, kararında tüketici sağlığını dikkate almadı. Ülkemiz aynı zamanda bir tarım ülkesidir. İhtiyacımızı karşılayacak kaynaklara sahibiz. Verimli topraklarımıza rağmen dışarıdan mısır ithalatına izin verilmesini anlayamıyoruz. Dünyada yüzde 70'in üzerinde GDO'suz mısır varken, niçin ABD, Arjantin gibi GDO'lu mısır üreten ülkelerden ithalat yapalım" diye sordu.

Tüketicinin GDO'lu ürünler konusunda tedirgin olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "GDO'lu ürünlerin tüketiciden saklanması ahlaki değildir. Yüzde 9 oranında ve altında GDO içeren ürünlerin etiketlerine 'GDO'lu' ibaresi yazılmıyor. Bu durum tüketicinin en temel haklarından sağlık, bilgi edinme ve seçme hakkının ihlali anlamına geliyor. Bu hakkın önüne hiçbir şekilde engel konamaz" ifadelerini kullandı.

Kurul kararının aynı zamanda doğal mısır üreten üreticileri de cezalandırdığını öne süren Yılmaz, GDO'lu ürünlerin ithalatının durdurulmaması halinde TÜDEF ve üye derneklerin 2012 Ocak ayından itibaren ülke genelinde bir kampanya yapacaklarını da sözlerine ekledi.

http://www.tarsusonline.com/bursa/-gdo-lu-misir-ithalati-durdurulmali--h30618.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder