7 Ocak 2011 Cuma

FRANKENSTEIN MISIR SAVAŞI

WikiLeaks'in sızdırdığı Amerikan belgelerine göre başta Fransa olmak üzere Avrupalılarm ABD menşeili genetiği oynanmış (GDO) mısıra yasak koyması, iki taraf arasmda ticaret savaşım kızıştırmış.

Atom bombasından biyolojik silaha

¦ Fransa'nın mısırlarına yasak koyduğu Monsanto şirketi, dünya üzerinde genetiği değiştirilmiş ürün teknolojisinin yüzde 90'ını karşılıyor.

¦ Şirket aynızamanda GDO'lu tohumların en büyük üreticisi.

¦ 190'1'de Coca Cola'ya tatlandırıcı sakarin, kafein ve vanüya üreterek işe başlayan şirket, zamanla plastikten, kimyasal ürünlere varıncaya kadar bir çok alanda faaliyet- gösterdi.

El Monsanto, ilk nükleer bombanın üretildiği Manhatten Projesi'ne de destek vermişti.

FRANSA'nın dünyanın en büyük GDU'lu (Genetiği değiştirilmiş organizman ürün) tohum Üreticisi Monsanto'dan ithal edilen mısırlara yasak koyması, ABD'nin misillemede bulunarak GDO'lu ürünlere karşı çıkan AB ülkelerini 'kara Üsteye' almasına neden olmuş. WikiLeaks belgelerine göre, ABD'nin Fransa Büyükelçisi Craig Stapleton, 2007'de Beyaz Saray'a gönderdiği telgrafta, 'kara listeye' alman ülkelerin askeri yöntemlerdeki şiddette cezalandırılmasını istedi.

AB'ye pahalıya patlamalı ABDli diplomatların da devreye girdiği GDO'lu ürünlerle ilgili kavga 2007'nin son aylarında başladı. Fransa, dünyanın en büyük, kimyasal, biyolojik ve GDO'lu ürünler devi Monsanto şirketinden mısu ithalatım yasakladı. Hemen ardından dönemin ABD Başkam Bush'un iş ortağı ve yakın dostu Paris Büyüktelçisi Craig Stapleton, Beyaz Saray'a bir telgraf geçti. Telgrafta, "Paris saha ekibi, bizim hazırlayacağımız hedef ve misilleme üstesinin uygulanmasını tavsiye ediyor. Misillemelerde tüm Avrupa Büliği'ne zarar verilerek, Fransa'nın başım çektiği GDO'lu ürünlere karşı çıkan ülkeler nedeniyle büliğin tümüne sorumluluk yükleyebiliriz" dendi.

Hürriyet Gazetesi 5 Ocak 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder