7 Ocak 2011 Cuma

BİR YILDA TARIM (SEÇİL KOZAN)

2010 yılını bitirdik. Tarım tarafından bakıldığında 2010 yılı pek de iç açıcı bir tablo sergilemedi. Tarım politikalarının sürekli değişim gösterdiği Türkiye'de bu sonuç alışılageldiğimiz gibi aslında. Yani aslında bu yılın bir önceki yıldan bir farkı yok...

Konuyla ilgili Mehdi Eker değerlendirmelerde bulundu. 2010 yılını tarımsal açıdan ne kadar olumlu geçirdiğimizi ileride de daha iyiye gideceğimizden bahsetti. Eker, 2010 yılında tarımda yapılan yeniliklerden bahsederken çok olumlu yumuşak mavi tablolar çizdi.

Ancak genel tarım tablosu ne yazık ki böyle değil.

2010 yılında özellikle hayvancılık konusunda farklı adımlar atıldı. Özellikle 2007-2008 yılında yaşanan kuraklık ve yem fiyatlarında ki artışla birlikte düşen süt fiyatları nedeniyle damızlık hayvanlar kesime gitti. Ciddi anlamda hayvan varlığında bir azalış oldu. Ülke ekonomisine milyonlarca liralık zarar açıldı. Dolayısıyla bu et fiyatlarına direk olarak yansıdı. Bunun sonucu olarak hükümet artan et fiyatlarını düşürmek için et ithalatına karar verdi. Gümrük vergileri kaldırıldı. İlk önce kasaplık canlı sığır ithalatına başladı daha sonra besilik hayvan, damızlık, koyun, kuzu ve karkas et için izinler verildi.

Bununla da kalmadı tabi kurbanlıklar bile ithal edildi.

İthalat 2011 Aralık ayına kadar devam edecek...

Hayvancılık için hükümet ve Ziraat Bankası işbirliği yaptı ve hayvancılık yatırımlarına sıfır faizli kredi uygulamasını başlattı. Bunun sonucu olarak toplamda 3 bin lira civarında kredi girişimcilere ödenmiş oldu.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO), 2010 yılına damgasını vurdu. Çok fazla tartışıldı, yazıldı çizildi. GDO'lu ürünlere izin veren Biyogüvenlik Yasası, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 18 Mart 2010'da kabul edildi ve 26 Mart 2010'da Resmi Gazete'de yayınlandı.
Türkiye'ye 32 çeşit GDO'lu ürünün girişine izin verildi.

Tarım sektörü özellikle son yaşanan kriz dahilinde Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü haline geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Araştırması 2010 Haziran dönemi sonuçlarına göre; tarım sektöründe çalışan sayısı 446 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 1 milyon 95 bin kişi arttı. Haziran 2009 döneminde tarım sektöründe 5 milyon 787 bin kişi istihdam edilirken, bu rakam Haziran 2010 döneminde 0,2 puanlık artışla 6 milyon 233 bin kişi oldu.

Bakanlık tarafından ilk kez tarımsal desteklerin tamamını ürün ekiminden önce belirledi. Bakanlık, çiftçinin hangi ürün için ne kadar destek alacağını bilerek, üretim planlamasını ona göre yapmasını sağlamak amacıyla 2010 yılında tarımsal destek miktarları tarımsal üretime başlamadan önce, yılın ilk ayında açıklamış oldu. Bu rakam 2010 yılında yüzde 13,5 oranında arttırılarak 5 milyar 605 milyon TL çıkarıldı.

MÜSİAD (Müstakil İş Adamları Derneği) ve Rize Ticaret Borsası öncülüğünde çayda değişik öngören Çay Kanun Tasarısı hazırlandı. Çay Kanun Tasarısı'nın en belirgin özelliği ise ÇAYKUR'u devre dışı bırakacak maddeler içermesi idi.

Türkiye artık tarım ithalatçısı bir ülke... Büyük tarım şirketleri, yem fabrikaları tarım ürünleri karşılayabilmek için dünyanın birçok ülkesinden milyonlarca ton tarım ürünü ithal etti. Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Romanya, Rusya, Birleşik Krallık, Arjantin, İtalya, gibi çok sayıda yabancı devletten buğday, mısır, ayçiçek, arpa gibi birçok tarım ürünü ithal edildi.

Bir yılda tarımdaki önemli gelişmeler böyleydi. Umarım 2011 tarım için umut vaat eden bir yıl olur...

SEÇİL KOZAN secil@anadolubasinmerkezi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder