20 Ağustos 2009 Perşembe

GDO'YA HAYIR PLATFORMU İZMİR BİLEŞENLERİ GDO'YA HAYIR DEDİ.

Genetiği Değiştirilmiş Organizma'ya (GDO) Hayır Platformu İzmir Bileşenleri, düzenledikleri basın toplantısında Türkiye'de genetiği değiştirilmiş ürünlerin serbestleşmesine tepki gösterdi.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında, GDO'lu ürünlerin insan sağlığını ve doğayı tehdit ettiği belirtildi. Türkiye'de çocukların tüketecekleri ürünlerde GDO'nun kullanılmayacağı yönündeki açıklamaya tepki gösterdiklerini ve GDO'nun hiçbir üründe kullanılmaması gerektiğini belirten Çiftçi, yapılan araştırmalarda GDO'lu ürünlerde söylendiği gibi böcek ilacı kullanımında azalma görülmediğini ve verimde de bir artış olmadığını belirtti. İnsan sağlığının yanında çiftçi için de zararlı olduğunu sözlerine ekleyen Çiftçi şöyle konuştu: "GDO'lu tohumlardan yarar sağlayacak olanlar büyük tohum ve ilaç şirketleridir. Çiftçiler bu tohumları bir daha kullanamayacaklarından ve bir süre sonra yayıldığı bölgede başka bir çeşidi yetiştirmeleri bulaşmalarla zorlaştığı için şirketin köleleri haline geleceklerdir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan beklentimiz GDO ticaretini düzenleyen değil GDO'ların üretimi ve ticaretini yasaklayan biyogüvenlik yasası çıkartılmasıdır."

Açıklama sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiftçi, Türkiye'de bu konuda yeterli araştırma yapılmadığını bunun laboratuar eksikliğinden kaynaklandığını belirtti. Bunun için hukuksal bir başvuru yapılıp yapılmadığı yönündeki soruya cevap veren Çiftçi, "Yasal düzenleme olmadığı için hukuksal başvuru yapılmadı" dedi. Açıklama sırasında salonda bulunan Prof. Dr. Tayfun Özkaya'da GDO savunucuları tarafından yazılmış olan bir kitaptan örnek vererek, GDO'yu savunanların da GDO tohumlarının çevreye zarar verdiğini kabul ettiklerini söyledi ve "20 yıllık bir kullanımdan sonra toprak ölecek. Bu süre içinde insanlar da zehirlenmeye devam edecek" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder