1 Temmuz 2009 Çarşamba

GDO'LU ÜRÜNLER SAĞLIK SORUNLARI YARATABİLİR

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, Genetiği Değiştirilmiş Organizma’lı (GDO) ürünlerden işlenmiş gıda ürünlerinin sofralara ulaşmasının, halkı alerjik reaksiyon, antibiyotik dayanıklılık, toksik etki, artan doğum anomalileri ve kısırlık gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya bırakacağını söyledi.

Günaydın, GDO’ya Hayır Platformu’nun Ziraat Mühendisleri Odası Mehmet Yüceler Eğitim Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, 1994 yılından beri GDO’lu ürünlerin ticari olarak piyasaya sürüldüğü, 1998 yılından beri de hiçbir denetime tabii tutulmadan Türkiye’ye girdiğini öne sürdü.

Konuyla ilgili Ulusal Biyogüvenlik Kanun Tasarısı Taslağı’nın, Bakanlar Kurulu’nda olduğunu ve TBMM’ye sevk edilmek üzere imzaya açıldığını anlatan Günaydın, tasarı taslağının yasalaşması halinde, Türkiye’de GDO’lu ürünlerin üretimi ve tüketimine izin verileceğini, bu ürünlerin risk değerlendirmesinin şirketlerin kontrolünde olacağını ve ülkenin tüm genetik varlıklarının şirketlerin kontrolü altına bırakılacağını savundu.

Tasarı kime hizmet ediyor

"Terminatör teknolojisi ile üreme yeteneği alınmış tohumların, üreticinin tohum ayırma hakkını da elinden aldığını" iddia eden Günaydın, "GDO’lu ürünlerden işlenmiş gıda ürünlerinin sofralarımıza ulaşması, halkımızı daha da ağırlaşan alerjik reaksiyon, antibiyotik dayanıklılık, toksik etki, artan doğum anomalileri ve kısırlık gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya bırakacaktır" diye konuştu.

Yetkililere, bu tasarı taslağının kime hizmet ettiğini ve halkın GDO’lu ürünlere talebi yokken hangi amaç ve nedenlerle bu düzenlemenin gündeme geldiğini soran Günaydın, Türkiye’yi açlık ile terbiye etmeye girişenlere karşı, bu yasanın Meclis gündemine gelmeden geri çekilmesini talep ettiklerini dile getirdi.

Günaydın, bir gazetecinin söz konusu taslak tasarısının Meclis’e getirilmesindeki amacı sorması üzerine, GDO’lu ürünlerin yüzde 99’unun 5 ülkeden getirildiğini, bu ürünlerin yüzde 99’unu da mısır, soya, pamuk ve kanolanın oluşturduğunu belirtti.

Kaynak: hurriyet.com.tr
1 Temmuz 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder