7 Ocak 2011 Cuma

TİCARET SAVAŞI BAŞLATILSIN' ABD'DEN AB'YE GDO BASKISI

VVikiLeaks'te yayımlanan yeni belgelerde, ABD'li diplomatların genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) olarak adlandırılan ürünlerin satışı için yabancı ülkelere dayatmalarda bulunduğu kaydediliyor.

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan konuya ilişkin 2007 yılı tarihli belgeye göre, ABD'nin Paris Büyükelçiliği, Fransa'nın, Monsanto şirketinin genetik değişikliğe uğratılmış mısırını yasaklama girişiminde bulunması üzerine merkeze geçtiği notta Paris dahil bu adımı atan diğer AB ülkelerini cezalandırma tavsiyesinde bulunuyor. Ayrıca ABD Büyükelçiliği Washington'a, GDO'lu ürünlerin kullanımını teşvik etmeyen her AB ülkesine karşı ticaret savaşı başlatılmasını da öneriyor. Bu çerçevede ABD Büyükelçisi Craig Stapleton, AB'ye karşı ticaret alanında bir hedef misilleme listesi hazırlanmasını da tavsiye ediyor.

Konuyla ilgili diğer belgelerde de ABD diplomatlarının, tüm dünyada GDO'lu ürünleri hükümet açısından ve ticari açıdan stratejik bir zorunluluk olarak dayattıkları görülüyor. Belgelere göre, gelişmekte olan ülkelerde Katolik piskoposlar bu tartışmalı ürünlere karşı çıktıkları için ABD, Papa'nın danışmanlarına özel baskı uygulamış.

cumhuriyet gazetesi 5 ocak 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder